Get Adobe Flash player

Taitaja2013 - Ammatillisen koulutuksen näyteikkuna


Kuva: Niina Eränen / Taitaja2013

Taitaja2013 kilpailujen toinen kilpailupäivä lähti vauhdikkaasti liikkeelle. Kilpailujohtaja Anne Karppisen mukaan Joensuu Areenalla onkin riittänyt vilskettä ja positiivista ”pöhinää” heti aamusta lähtien. Kilpailut eri lajialueilla ovat sujuneet suunnitelmien mukaisesti.

Ammatillisen koulutuksen näkymiä

Taitaja-kilpailusta on muodostunut ammatillisen koulutuksen näyteikkuna ja tapahtumalla on tärkeä rooli esitellä nuorille mitä mahdollisuuksia ammatillinen koulutus tänä päivänä tarjoaa.

Yläkoulujen oppilaille suunnatut Opintopolut ovat olleet suosittu tapa tutustua Taitaja2013-kilpailuun. Ennakkoon opintopoluille on ilmoittautunut noin 6000 yläkoulun oppilasta. Valittavana on ollut kahdeksan eri opintopolkua, joissa opintopolkuoppaan johdolla tutustutaan 5-11 kilpailulajiin. Kilpailutehtävistä ja opiskelusta kertovat alalla itse opiskelevat nuoret opiskelijamme.

Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja ja opetusneuvos Seija Rasku toteaa, että Taitaja-kilpailun tarjoama mahdollisuus nähdä kilpailijat työnsä äärellä, lisää osaltaan ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuutta. Taitaja-kilpailu on myös tulevaisuuden ”kehityslaboratorio”, jossa voidaan testata uudistuksia. Hyvä esimerkki on yrittäjyyden tuominen yhä enemmän mukaan kilpailuun ja ammatilliseen koulutukseen. Taitaja2013 Yrittäjyyden kylässä Joensuun jäähallissa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän eri oppilaitoksissa opiskelevat opiskelijamme myyvät suunnittelemiaan ja valmistamiaan tuotteita sekä palveluja. Lisäksi mukana on opiskelun aikana yrityksen perustaneita nuoria ja valmistuneiden opiskelijoiden yrityksiä.

Opetusneuvos Jukka Lehtinen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä puolestaan korostaa, että vaikka ammatilliseen koulutukseen kohdistuu tulevaisuudessa leikkauksia, on tärkeää että laadun ja toiminnan kehittämiseen panostetaan. Taitaja-kilpailujen järjestäminen ja niihin osallistuminen on yksi hyvä keino.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja Ilkka Pirskanen on erittäin tyytyväinen kilpailun sujumiseen ja henkilökunnan sekä opiskelijoiden suureen panostukseen ja heittäytymiseen mukaan suurtapahtuman järjestämiseen. Kilpailu on opiskelijoille ainutkertainen kokemus ja tarjoaa hyviä oppimiskokemuksia kilpailijoiden lisäksi kaikille järjestelyissä mukana oleville.

Taitaja2013-kilpailun myötä myös alueen yritysyhteistyö tiivistyy entisestään. Suomen Yrittäjien koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu näkee Taitaja-kilpailun tärkeänä yritysten näkökulmasta. Jopa 60% pienten yritysten työvoimasta tulee suoraan ammatillisen koulutuksen kautta. Taitaja-kilpailussa yritykset pääsevät näkemään nuorten ammattiin opiskelevien huippuosaamisen tason.

Taitaja9 loppuhuipennus!

Kuva: Veronica Slepchenko

Joensuun jäähallissa tunnelma oli katossa kun Taitaja9 loppukilpailu pärähti aamulla käyntiin. Peruskoulujen yhdeksäsluokkalaisia oli kisaamassa kaikkiaan 36 kolmen hengen joukkuetta. Kilpailutehtävissä tarvittiin kekseliäisyyttä, kädentaitoja ja ryhmätyötaitoja. Vauhdikasta fiilistä tarjoilivat myös kisan juontajina toimivat NRJ:n Anssi ja Laura. Voittajajoukkueen jäsenille toimitetaan jokaiselle oma moposkootteri! Taitaja9-kilpailun tulokset: www.taitaja2013.fi

TaitajaPLUS

Kuva: Sebastian Sarviala / Taitaja2013

TaitajaPLUS kilpailuissa kilpailtiin tänään logistiikka ja asiakaspalvelu ja myynti- lajeissa. Tuloksia päivitetään Taitaja2013- sivustolle.

Rentoja illanviettoja

Taitaja2013 kilpailupäivä huipentuu kilpailijoiden ja opiskelijoiden yhteiseen Kaveri-iltaan sekä yhteistyökumppaneiden, taustajoukkojen ja toimijoiden Verkostoitumisiltaan.

Tapahtumaohjelma, tulokset ja lisätietoja löytyvät osoitteesta www.taitaja2013.fi

Taitaja2013 viralliset kuvat
Kuvaaja Antti Varonen

Opiskelijoiden ottamia kuvia
(Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu tekniikka ja kulttuuri, AV-viestintä)

Lisätietoja:
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Anne Karppinen
Taitaja2013 kilpailujohtaja
050 359 8042, anne.karppinen(at)pkky.fi

Taitaja on suurin koulutusalan vuosittainen tapahtuma Suomessa. Joensuuhun odotetaan noin 35 000 kävijää. Ammattitaidon SM-kilpailussa oman alansa Suomen mestaruudesta kilpailee 400 nuorta 40 alalta. Tapahtuman yhteydessä järjestetään erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS- ammattitaitokilpailu sekä Taitaja9-kilpailu, jossa 100 yhdeksäsluokkalaista kilpailee kädentaidoissa.Taitaja2013 Joensuu -tapahtuman järjestää Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä oppilaitoksineen ja yhteistyökumppaneineen.

Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry. Skills Finland edistää suomalaista huippuosaamista Taitaja-, Taitaja9- ja TaitajaPLUS-kilpailujen sekä valmennus- ja koulutustoiminnan avulla. Skills Finland vastaa myös Suomen ammattitaitomaajoukkueen lähettämisestä kansainvälisiin WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuihin.
www.skillsfinland.fi

Taitaja2013 ammattitaidon SM-kilpailu 14.-16.5.2013 , ti klo 9-17, ke klo 9-18 ja to klo 8-13. Tapahtumaan on vapaa pääsy. www.taitaja2013.fi

Pääyhteistyökumppanit:

 

 

 

    

 


Yhteistyössä mukana:

 

 

 

 

           

 

            

 

pkky skills