Get Adobe Flash player

310 Yrittäjyys

 
Kuva: Harri Toikkanen / Taitaja2012

 

 

Lajivastaava

Taimi Naukkarinen
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
taimi.naukkarinen(at)pkky.fi
p. 050 518 7276

Varavastaava

Tarja Nivajärvi
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
tarja.nivajarvi(at)pkky.fi
p. 050 310 0579

 

Finalistit

 

Aarne Isometsä, Samuel Rantajääskö, Mikael Kotajärvi
Lapin ammattiopisto
 

 

Antti Koljonen, Juuso Hänninen, Miro Merranmaa
Koulutuskeskus Salpaus
 

 

Janita Lahtinen, Johanna Jokinen, Ada Vesa
Jyväskylän ammattiopisto
 

 

Janne Maljanen, Jussi Paunula, Matti Huovinen
Oulun seudun ammattiopisto
 

 

Joni Kareinen, Elisa Antila, Karri Nurminen
Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto
 

 

Josefin Nordgren, Emma Tikkala, Christian Huhtamäki
Vaasan ammattiopisto
 

 

Riku Korhonen, Jalmari Holopainen, Julius Julenius
Suomen Liikemiesten Kauppaopisto - Helsinki Business College
 

 

Sina Pääkkönen, Susanna Rikala, Veera Pikki
Mäntän seudun koulutuskeskus
 

Yleiskuvaus kilpailulajista

Yrittäjyyslajissa järjestetään kolmen päivän mittainen innovatiivinen kilpailu yrittäjämäisestä toimintatavasta ja yrittäjyysosaamisesta.

Opiskelijat kilpailevat kolmen (3) hengen ryhmissä ja kehittävät jo olemassa olevaa yritystä tai perustavat ideoidensa tuloksena kuvitteellisen yrityksen kilpailun ajaksi. He laativat kannattavan liiketoimintasuunnitelman yritykselle ja esittelevät sen. Lisäksi opiskelijat voivat ratkaista muilta yrityksiltä saatuja toimeksiantoja. Näitä yrityksiä analysoimalla ja kehittämällä ryhmät suorittavat kilpailutehtäviä.

Kilpailutehtävät kuvaavat yritystoiminnan todellisia tilanteita ja yrityselämän edustajat ovat mukana kilpailutehtävien toimeksiannoissa ja arvioinnissa.

Kilpailun luonne

Yrittäjyyslajin kilpailu on joukkuekilpailu, jossa opiskelijat kilpailevat kolmen hengen ryhmissä. Kilpailun finaaliin osallistuu enintään kahdeksan joukkuetta.

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävät perustuvat Yrittäjyys 10 ov tutkinnon osan kiitettävän tason (3) vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten, yrittäjäjärjestöjen sekä muiden yrittäjyyttä tukevien toimijoiden kanssa. Yrittäjyys 10 ov on valinnainen tutkinnon osa kaikkien ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmissa (Muut valinnaiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa).

Yrittäjyyslajin osaamisalueet:

  • oman osaamisen ja luovuuden tuotteistaminen yrittäjyydeksi
  • yrityksen liiketoimintasuunnitelman laadinta ja esittely
  • yrityksen kehittäminen

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset ovat esimerkiksi:

  • oma-aloitteinen ja vastuullinen toiminta ryhmän jäsenenä
  • yrittäjämäinen, innovatiivinen ja luova toimintatapa
  • ongelmanratkaisutaitoinen, yhteistyökykyinen
  • verkostoituva, neuvottelutaitoinen, myynti- ja palveluhenkinen
  • kykenee käynnistämään yrityksen toiminnan ja toimimaan perustetussa yrityksessä
  • oman toiminnan arviointi ja jatkuva oppiminen

Finaalin kilpailutehtävät

1. päivä 14.5.2013 klo 9 - 17

A1 ja B1: Oman yrityksen liikeidea ja perustettavan yrityksen liiketoimintaympäristön suunnittelu 20 %

Pikataival 1: 7 %

C1 ja D1: Oman yrityksen liiketoiminnan kehittäminen ja kuvaus 15 %

2. päivä 15.5.2013 klo 9 - 17

E1: Oman yrityksen markkinoinnin suunnittelu ja toteutus 10 %

Pikataival 2: 9 %

F1: Kestävä kehitys ja työhyvinvoinnin edistäminen 5 %

Pikataival 3: 9 %

3. päivä 16.5.2013 klo 8 - 12

G1: Oman yrityksen talous 10 %

H1: Oman yrityksen esittely 15 %

Sekä yrityksen toimintaympäristö että pikataipaleet ovat sääntöjen mukaista 30 %:n muutosta kilpailutehtävään ja ne julkaistaan vasta finaalin kuluessa.

Arvioinnin rakenne

Arviointikokonaisuudet ja pääasialliset arviointikriteerit

Innovatiivisuus, toteuttamiskelpoisuus, yrityksen liiketoiminnan kuvaus, liiketoiminta- ja taloussuunnitelman laadinta, suunnitelman sisältö, verkostoituminen, yrityksen esittely.
Arviointilomakkeet luovutetaan päätuomarille, joka vahvistaa arvioinnin. tulokset julkistetaan päivittäin.

Pääasialliset arviointikriteerit:

Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle joukkueelle. Käytetään World Skills -pohjaista Cis-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.

Arviointiskaala: 1 - 10

10 = erinomainen
9 = erittäin hyvä
8= hyvä
7 = melko hyvä
6 = tyydyttävä
5 = keskinkertainen, välttävä
4 = heikko
3 = puutteellinen
2 = hyvin huono
1 = nolla

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Kilpailusuoritukset arvioidaan välittömästi jokaisen osion jälkeen. Kilpailuun kuuluu edellä kuvattujen osioiden tehtävien lisäksi pikataipaleita, jotka julkaistaan vasta kilpailun ollessa käynnissä. Kilpailusuoritus voidaan hyväksyä myös ammattiosaamisen näytöksi ja kilpailijat saavat tätä varten laaditun todistuksen osallistumisesta.

Finaalitehtävät julkaistaan Taitaja2013 - nettisivuilla. Julkaistuja tehtäviä muutetaan 30 % ennen finaalia. Tässä lajissa 30 % muutos tarkoittaa pikataipaleiden lisäystä sekä lisätarkennuksia jo julkaistuihin kilpailutehtäviin

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Kilpailijoiden käytössä on järjestäjän toimesta:

  • Tietokone ja Microsoft Office - työvälineohjelmat
  • Internetyhteys
  • Verkkotulostin
  • USB -muistitikut
  • Muut tarvittavat tarvikkeet, paperit, kynät, laskin
  • Oma toimisto kilpailualueella

Kilpailijan saattajan muistilista

Varaa ajoissa majoitus Taitaja2013 - nettisivujen etusivun linkin kautta.

  • Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus.
  • Muista ilmoittaa hyvissä ajoin meille, mikäli tarvitset erikoisruokavalion.
  • Varaudu monipuolisella vaatetuksella kilpailuun - keväällä ei koskaan tiedä onko kylmä vai kuuma.
  • Muista myös mahdolliset henkilökohtaiset lääkkeet.

Toiminta kilpailun aikana

Kilpailualueella toimii useita opiskelijavalvojia, joiden tehtävänä on pitää huoli siitä, että kilpailu sujuu asiaankuuluvalla tavalla, eettisiä sääntöjä noudattaen. Kilpailijat voivat käyttää valvojia avustajina mm. seuraavilla tavoilla: ohjaus ja opastus vessaan, tauolle tai syömään, muut mahdolliset ongelmat vaikkapa tekniikan kanssa tai avunpyynnöt jne.

Kilpailujen aikataulu

Maanantai 13.5.2013 - Kilpailujen ilmoittautumis- ja avajaispäivä

9.00

Kilpailijoiden akkreditointi alkaa Areenalla. Kilpailijat tuovat työvarusteet ja tarvikkeet kilpailualueelle.

10.00 - 12.00

Lounasaika 10.00 - 12.00. Käytössä yliopiston 4 ravintolaa.

12.00

Areenan pääsuora. Joukkueiden ohjeistus avajaismarssia varten.

12.30

Areenan pääsuora. Joukkueet marssivat aakkosjärjestyksessä, oppaiden johtamina jäähallille avajaisia varten.

13.00 - 14.30

Kaikille avoimet Taitaja2013 avajaiset Jäähallilla.

15.00

Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta-aika lajialueella. Akkreditointi jatkuu avajaisten jälkeen klo 17 saakka.  

  • lajialueelle tutustuminen

  • esittäytymiset

  • kilpailusäännöt

  • turvallisuus

  • tuomarikokous

16.00

Juryn, joukkueenjohtajien ja kilpailuhuoltajien yhteispalaveri yliopiston Carelia-salissa.

Tiistai 14.5.2013 - 1. kilpailupäivä 9.00 - 17.00

8.30

Joukkueet lajialueelle.

9.00 - 11.00

Oman yrityksen liikeidea ja perustettavan yrityksen liiketoimintaympäristön suunnittelu.

11.00

Esitykset.

12.30

Lounas.

13.00

Pikataival 1.

14.00

Esitykset.

14.45

Oman yrityksen liiketoiminnan kehittäminen ja kuvaus.

16.00

Esitykset.

17.00

Päivä päättyy.

Keskiviikko 15.5.2013 - 2. kilpailupäivä 9.00 - 18.00

8.30

Joukkueet lajialueelle.

9.00

Markkinointisuunnitelma.

10.00

Esitykset.

10.45

Pikataival 2.

11.45

Esitykset.

12.30

Lounas.

13.00

Kestävä kehitys, työhyvinvointi.

14.00

Esitykset.

15.00

Pikataival 3.

16.00

 Esitykset.

17.00

Päivä päättyy.

Torstai 16.5.2013 -  3. kilpailupäivä 9.00 - 13.00

7.45

Joukkueet lajialueelle.

8.00

Oman yrityksen talous.

9.00

Esitykset.

9.45

Oman yrityksen esittelyyn valmistelu.

11.15

Yritysesittelyt.

n. 12.45

Lounas ja kilpailu päättyy.

13.00

Alkaen tuomareiden palaute joukkueille.

13.00 - 15.00

Arviointiaika.

15.00

Palkintojenjako lajialueella.

16.00

Mitalistit järjestyvät ohjatusti Areenan pääsuoralle Jäähallin puoleiseen päähän.

16.30

Mitalistit marssivat oppaiden ohjaamina Jäähallille merkatuille paikoille. Muut joukkueen jäsenet, kilpailijat ja huoltajat voivat valita paikkansa vapaasti Jäähallin vapaasta katsomon osasta.

17.00 - 19.00

Päättäjäiset jäähallilla alkavat.

Tuomarit

Veli-Matti Lamppu, Suomen Yrittäjät ry (Päätuomari)
Niko Lappalainen, Collapick Oy
Jari Viitasalo, Finpec
Kari Pulkkinen, Joensuun Tiedepuisto
Virpi Utriainen, Nuori Yrittäjyys ry
Arttu Taponen, P-K:n Uusyrityskeskus
Merja Blomberg, P-K:n Yrittäjät ry
Timo Väänänen, Porokylän leipomo
Erik Kärki, Porokylän leipomo
Arto Huhtinen, Reino ja Aino Kotikenkä Oy
Risto Alikoski, Savon ammatti- ja aikuisopisto
Jani Jalavisto, Tripworks Oy
Tero Rönkä, Ylä-Savon ammattiopisto
Sigrid Kivekäs, Yrkesinstitutet Prakticum

Lajiohjausryhmä

Veli-Matti Lamppu, Suomen Yrittäjät
Arttu Taponen, Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskus ry
Merja Blomberg, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry
Risto Alikoski, Savon ammatti- ja aikuisopisto
Tea Ruppa, Jyväskylän ammattiopisto
Minna Paavilainen, Jyväskylän ammattiopisto
Tiina Pernanen, Koulutuskeskus Salpaus
Anne Säämänen, Koulutuskeskus Salpaus
Tarja Nivajärvi, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
Taimi Naukkarinen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut

              Yhteistyössä:

 


 

 


 


 


 

 


 

 


 


 


 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

TRIPWORKS OY


 


 

 


Pääyhteistyökumppanit:





 

 

 

    

 


Yhteistyössä mukana:

 

 

 

 

           

 

            

 

pkky skills