Get Adobe Flash player

501 Kondiittori

Tutkintonimike: leipuri-kondiittori

 

 

 

Lajivastaava

Mika Kaari (mentori)
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
mika.kaari(at)pkky.fi
p. 050 460 4141

Varavastaava

Teija Kasper
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
teija.kasper(at)pkky.fi
p. 050 329 6528

 

Finalistit

Eero Rantala
Vammalan
ammattikoulu

Elina Tanninen
Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Joensuu palvelut
 

Jatta Hänninen
Oulun seudun ammattiopisto

Nina Oinonen
Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Joensuu palvelut
 

Riina Ronkainen
Lapin
ammattiopisto
 

Sanna Äijäläinen
Jyväskylän ammattiopisto
 

Sini Merjovirta
Stadin
ammattiopisto
 

Sonja Rantanen
Turun
ammatti-instituutti
 

Yleiskuvaus kilpailulajista

Leipuri-kondiittori työskentelee pienissä tai keskisuurissa leipomoissa, konditorioissa, teollisuusleipomoissa, paistopisteissä,kahvila-konditorioissa,henkilöstöravintoloiden toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä. Hän valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita sekä käsin että koneellisesti asiakaspalvelulähtöisesti. Häneltä edellytetään kädentaitoa, tarkkuutta, väri- ja muototajua, sommittelu- ja koristelutaitoa, laatutietoisuutta, oma-alotteisuutta ja yhteistyöhenkisyyttä.

Kondiittorilajin kilpailutehtävät pohjautuvat elintarvikealan perustutkinnon opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen kiitettävään tason (K3) vaatimuksiin. Lajissa painottuu täytekakkujen ja leivosten valmistus ja leipomoalan erikoistuotteiden valmistus. Lajin tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa, ja kilpailutehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin. Kilpailutehtävät muodostuvat ennakkoon saaduista ja kilpailupaikalla annetuista tehtävistä.

Kilpailun luonne

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Kilpailija

  • noudattaa hygienia- ja omavalvontaohjeita
  • huolehtii henkilökohtaisesta hygieniasta työskentelyssään
  • valitsee ja käsittelee tuotteiden raaka-aineita valmistuksen eri vaiheissa
  • hallitsee käden taidot valmistaessaan konditoria-alan erikoistuotteita
  • arvioi raaka-aineiden ja tuotteiden laatua
  • ottaa valmistuksessa huomioon tuotteen myytävyyden
  • käyttää ympäristöä säästäviä menetelmiä
  • huolehtii työkykynsä ylläpitämisestä
  • noudattaa työturvallisuusohjeita ja tuotteen valmistukseen liittyviä laatumääräyksiä
  • työskentelee edistäen työyhteisön yritystoiminnan tuloksellisuutta

Finaalin kilpailutehtävät ja käytettävissä oleva kilpailuaika

1. kilpailupäivä (6 tuntia)

Tehtävä 1. ”Taitajakisa leivos” (tuotekehittely + tuotteen valmistus )

Suunnitelemastasi tuotteesta tulee tuoda kilpailupaikalle piirros tai valokuva. Paperissa tulee olla myös tuotteen valmistusohje/resepti. Leivoksia tulee valmistaa kilpailupaikalla 15 kpl. Tuote tulee valmistaa kilpailupaikalla oleviin valmiisiin murokuppeihin (pyöreän murokupin halkaisija 4cm ja korkeus 1,6cm). Tuotteen valmistukseen saa käyttää vain raaka-ainelistalla olevia raaka-aineita. Tuotteeseen tulevat koristeet ym valmistukselliset vaiheet tulee tehdä kilpailupaikalla.

Tehtävä 2.Yllätystehtävä (leivos)
 
Valmistettava tuote ilmoitetaan ja ohjeistetaan kilpailupaikalla.

Tehtävä 3. Hyydykeleivos

Mauste-Sallisen muoviset puolipallohyydykekupolit (halkaisija 7cm ja syvyys 3,5cm) ovat valmiina jokaiselle kilpailijalle kilpailupaikalla. Valmistuksessa tulee käyttää vain raaka-ainelistalla olevia raaka-aineita. Leivoksia tulee valmistaa 12 kpl. Koristelussa tulee käyttää  jotakin seuraavista suklaasta valmistettua koristetta viuhka, sikaari, kalvospiraali tai irralinen spritsikuvio, muuten tuotteen koristelu vapaa. Tuotteeseen tulevat koristeet yms valmistukselliset vaiheet tulee tehdä kilpailupaikalla.

2. kilpailupäivä (6,5 tuntia)

Tehtävä 3. Hyydykeleivosten viimeistely.

Tehtävä 4. Yllätystehtävä; 2 kpl mallinmukaisia kakkuja

Valmistettava tuote ilmoitetaan ja ohjeistetaan kilpailupaikalla. Kakkupohjat  ja muut tarvittavat raaka-aineet ovat valmiina kilpailupaikalla.

Tehtävä 5. Taitotyö: Täytekakku teemana lasten juhlat

Suunnittele lasten juhlat teemaan täytekakku. Täytekakun valmistuksessa käytössäsi ovat raaka-ainelistalla olevat raaka-aineet.
Täytekakun valmistuksessa käytettävät kakkupohjat ovat kilpailupaikalla (halkaisija 28cm ja korkeus 6cm). Lisäksi tulee valmistaa yksi pieni kakku (halkaisija 18cm ja korkeus 6cm)  ilman koristelua tuomareille. (makuarviointi). Täytekakun saa muotoilla haluamaansa muotoon (kakun ei tarvitse olla pyöreä).Täytekakut tulee kuorruttaa marsipaanilla. Kakku tulee sisältää marsipaanista valmistettuja hahmoja. Marsipaani hahmoja tulee olla vähintään 3kpl. Muuten kakun koristelu teemaan sopivaksi on vapaa.Tuotteeseen tulevat koristeet ym valmistukselliset vaiheet tulee tehdä kilpailupaikalla.

3. kilpailupäivä (3 tuntia)

Tehtävä 5. Teema kakun viimeistely

Arvioinnin rakenne

Kilpailutehtävät ovat modulaarisia siten, että päiväkohtaiset tulokset voidaan arvioida erikseen. Kilpailutehtävien kokonaispistemäärä on 100 p.

Arviointikokonaisuudet

Tehtävä 1. Taitajakisaleivos - 15 p

  • Työprosessien hallinta - 2 p
  • Työmenetelmien hallinta - 4 p
  • Hygienia - 1 p
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot - 1 p
  • Suunnittelu - 1 p
  • Maku - 2 p
  • Ulkonäkö - 2 p
  • Teema - 2 p

 Tehtävä 2. Yllätystehtävä (leivos) - 20 p

  • Työprosessien hallinta - 2 p
  • Työmenetelmien hallinta - 10 p
  • Hygienia - 1 p
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot - 1 p
  • Maku - 2 p
  • Leivoksen koko - 1 p
  • Kappalemäärä - 1 p
  • Ulkonäkö - 2 p

Tehtävä 3. Hyydykeleivos - 20 p

  • Työprosessien hallinta - 3 p
  • Työmenetelmien hallinta - 7 p
  • Hygienia - 1 p
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot - 1 p
  • Suunnittelu - 1 p
  • Maku - 2 p
  • Rakenne - 2 p
  • Ulkonäkö - 3 p

Tehtävä 4. Yllätystehtävä (kakku) - 20 p

  • Työprosessien hallinta - 2 p
  • Työmenetelmien hallinta - 7 p
  • Hygienia - 1 p
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot - 2 p
  • Maku - 2 p
  • Paino - 1 p
  • Aika - 2 p
  • Ulkonäkö - 3 p

Tehtävä 5. Teemakakku - 25 p

  • Työprosessien hallinta - 2 p
  • Työmenetelmien hallinta - 15 p
  • Hygienia - 1 p
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot - 1 p
  • Maku - 2 p
  • Ulkonäkö - 3 p
  • Teema - 1 p

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Jokainen osa-alue arvioidaan erikseen suunnitellun pisteytyksen mukaan subjektiivisesti ja objektiivisesti. Kilpailija suorittaa itsearvioinnin päivittäin.

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Kilpailupaikalla valmiina olevat kalusteet

Työpöydät, jääkaapit, kaappipakastin, astianpesupöytä ja käsienpesuallas. Astianpesukone on yhteinen ravintola- ja cateringkokkien kanssa.

Kilpailujen järjestäjä varaa seuraavat laitteet

Yleiskoneet 8 kpl, kaulintakone, mikroaaltouunit 4 kpl, keittolevyt 8kpl, hyllytilaa, pinnavaunuja, leivinpellit,vanerit, muovi- ja teräskulhot, kauhat, raapat, lasivitriini. Myös pesuaineet ja siivousvälineet ovat kilpailupaikalla.

Kilpailussa tarvittavat raaka-aineet ja materiaalit on kilpailunjärjestäjä varannut kilpailupaikalle.

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle

Vaaka, pientyövälineet; paletit, veitset, massapussit, tylläsarja, sarjaleikkuri, lämpömittari, marsipaanityövälineet, työasut, jalkineet, suojakäsineet, muistiinpanovälineet ja laskin sekä muut tarvittavat pientyövälineet

Kilpailujen aikataulu

Maanantai 13.5.2013 - Kilpailujen ilmoittautumis- ja avajaispäivä

9.00

Kilpailijoiden akkreditointi alkaa Areenalla. Kilpailijat tuovat työvarusteet ja tarvikkeet kilpailualueelle.

10.00 - 12.00

Lounasaika 10.00 - 12.00. Käytössä yliopiston 4 ravintolaa.

12.00

Areenan pääsuora. Joukkueiden ohjeistus avajaismarssia varten.

12.30

Areenan pääsuora. Joukkueet marssivat aakkosjärjestyksessä, oppaiden johtamina jäähallille avajaisia varten.

13.00 - 14.30

Kaikille avoimet Taitaja2013 avajaiset Jäähallilla.

15.00

Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta-aika lajialueella. Akkreditointi jatkuu avajaisten jälkeen klo 17 saakka.  

16.00

Juryn, joukkueenjohtajien ja kilpailuhuoltajien yhteispalaveri yliopiston Carelia-salissa.

Tiistai 14.5.2013 - 1. kilpailupäivä 9.00 - 17.00

9.00 - 10.00

Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Lajivastaavan antama turvallisuusohjeistus lajialueen sisällä toimiville; kilpailijoille, tuomareille, avustaville opiskelijoille.

10.00

Taitaja2013 kilpailut alkavat

  • Taitajakisaleivosten valmistus; leivokset tulee olla valmiina klo 11.30

12.00 - 12.30

B-ryhmän lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.

12.30 - 17.00

Iltapäivän kilpailuohjelma

  • Yllätystehtävä (leivos); leivokset tulee olla valmiina klo 15.00

  • Hyydykeleivosten valmistusta

Keskiviikko 15.5.2013 - 2. kilpailupäivä 9.00 - 18.00

9.00 - 11.30

2. kilpailupäivän kilpailuohjelma

  • Hyydykeleivosten viimeistely; leivokset tulee olla valmiina klo 11.30

11.30 - 12.30

B-ryhmän lounastauko ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.

12.30 - 18.00

2. kilpailupäivän iltapäivän kilpailuohjelma

  • Yllätystehtävä (kakku); kakut tulee olla valmiina klo 13.30

  • Teemakakun valmistus

Torstai 16.5.2013 -  3. kilpailupäivä 9.00 - 13.00

9.00 - 11.30

3. kilpailupäivä alkaa

  • Teemakakun valmistus

11.30 - 12.00

Lounasaika. Huom, vain 30 min.

12.00 - 13.00

Iltapäivän kilpailutehtävän kuvaus

  • Teemakakun viimeistely

13.00

Kilpailut päättyvät kaikissa lajeissa.

13.00 - 15.00

Arviointiaika.

15.00

Palkintojenjako lajialueella.

16.00

Mitalistit järjestyvät ohjatusti Areenan pääsuoralle Jäähallin puoleiseen päähän.

16.30

Mitalistit marssivat oppaiden ohjaamina Jäähallille merkatuille paikoille. Muut joukkueen jäsenet, kilpailijat ja huoltajat voivat valita paikkansa vapaasti Jäähallin vapaasta katsomon osasta.

17.00

Päättäjäiset jäähallilla alkavat.

Tuomarit

Hanna Oinonen, Tampereen seudun ammattiopisto (Päätuomari)
Teemu Eskelinen, Herkku Pekka Oy
Eila Kiilamaa, Jyväskylän aikuisopisto
Pauliina Räsänen, Kahvila-Konditoria Houkutus (Pakkopulla Oy)
Jukka Kärki, Pohjois-Karjalan aikuisopisto

Lajiohjausryhmä

Hanna Oinonen, Tampereen ammattiopisto
Teemu Eskelinen, Herkku Pekka Oy
Pauliina Räsänen, Pakkopulla Oy
Pirkko Laurila, Opetushallitus
Eila Kiilamaa, Jyväskylän ammattiopisto
Marja-Leena Pitkäjärvi, Jyväskylän ammattiopisto
Matti Storlöpare, Koulutuskeskus Salpaus
Outi Nieminen, Koulutuskeskus Salpaus
Teija Kasper, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
Mika Kaari, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut

            Yhteistyössä:

 


 


 


 

 


 


 

 


 

 

POHJOIS-KARJALAN
LEIPOMOYRITTÄJÄT RY

 

 


 

 

Pääyhteistyökumppanit:





 

 

 

    

 


Yhteistyössä mukana:

 

 

 

 

           

 

            

 

pkky skills