Get Adobe Flash player

503 Cateringkokki

Tutkintonimike: kokki

 
Kuva: Pasi Hakala / Taitaja2012

 

 

 

Lajivastaava

Kirsi Parviainen
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Kitee
kirsi.parviainen(at)pkky.fi
p. 050 502 0361

Varavastaava

Eeva Hartikainen
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
eeva.hartikainen(at)pkky.fi
p. 050 468 7736

 

Finalistit

Anni Häggman, Jennie Vähäkangas
Optima
 

Eerika Luokkanen, Aleksi Lukka
Hyria koulutus Oy, Sakonkatu
 

Elli-Noora Viinikka, Miitri Ahlgren
Tampereen seudun ammattiopisto

Iiro Salmela, Aaro Anttila
Turun ammatti-instituutti
 

Jasmin Kuikka, Enni Kraft
Savon ammatti- ja aikuisopisto
 

Mervi Vainiola, Essi Koski
Koulutuskeskus Sedu

Tiia Patjas, Jasmin Keinänen
Kouvolan seudun ammattiopisto

Outi Simpura, Aleksi Pohjola
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
 

Yleiskuvaus kilpailulajista

Cateringkokki suunnittelee, valmistaa ja tarjoilee maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkailleen myös erityisruokavaliot huomioiden. Juhla- ja teemaruokailujen suunnittelu ja toteuttaminen kuuluvat alan ammattilaisen toimintaan.

Tuotteiden valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat, työturvallisuus, omavalvonta sekä yhteistyö.

Kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (2010) perusteiden kiitettävään tasoon (3) painottuen cateringkokin tehtäviin.

Kilpailun luonne

Kilpailu on parikilpailu.

Osaamisvaatimukset

Menestyvä cateringkokkikilpailija:

  • osaa tehdä työsuunnitelman
  • osaa valmistaa hyvää ruokaa hygieenisesti, taloudellisesti, työturvallisesti ja ravitsemussuosituksia soveltaen
  • osaa laittaa ruokaa tarjolle kohderyhmä huomioiden sekä esitellä tuotteet asiakkaalle
  • osaa eri ruoanvalmistustekniikat
  • osaa ammatillisen toisen kotimaisen kielen ja englanninkielen perustaidot
  • osaa toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • toteuttaa kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
  • osaa toteuttaa tehtävän ja teeman mukaisen asiakastilaisuuden
  • hallitsee atk-taidot; osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia
  • hallitsee ammattialan keskeisen teoriaosaamisen

Finaalin kilpailutehtävät

Tiistai 14.5.

Tehtävä 1. klo. 10.00 - 12.00

Suunnittelutehtävä

  • Vitriinituotteiden valmistamisen ajoitus ja työsuunnitelma.
  • Ruokaohjeiden täydentäminen, ajoittaminen ja oman työpäivän suunnittelu liittyen Tehtävän 3 ateriakokonaisuuteen.

Tehtävä 2. klo. 13.00 - 17.00

Vitriinituotteiden valmistaminen henkilöstöravintolan kahvioon

  • Yllätystehtävä
  • Täytetyn sämpylän valmistaminen annetun annoskortin mukaisesti 12 kpl
  • Kanasalaatin valmistaminen annetun annoskortin mukaisesti 12 kpl
  • Tyrnihyytelökakun esivalmistelutyöt ohjeen mukaan seuraavalle päivälle kahvitarjoilua varten
  • Raakapakastepullien valmistaminen, kolme hintaluokaltaan erilaista tuotetta (36 kpl)

Keskiviikko 15.5.

Tehtävä 3. klo. 7.00 - 12.00

Henkilöstöravintolan lounaan valmistaminen

Lounaan valmistaminen suunnitelmien mukaisesti henkilöstöravintolaan 40 asiakkaalle.

  • Alkuruokana on alkuruokasalaatti.

  • Pääruokana ovat porsaanlihakääryleet, kantarellikastike, hasselbackanperunat sekä kasvislisäke tuotekorin pohjalta.

  • Jälkiruokana on nougat-kardemummavaahto. Jälkiruoka annostellaan kertakäyttöastioihin ja tarjotaan yleisölle.

  • Kilpailijat tekevät kolme malliannosta tuomareille arviointia varten ja sekä yhden malliannoksen yleisön nähtäville.  

  • Loput ruoasta jäähdytetään, pakataan ja merkitään annettavien ohjeiden mukaisesti.

  • Kilpailijalle on varattu keittiöön erillisen listan mukaiset raaka-aineet.
     

Työskentely keittiössä tapahtuu porrastetusti aikataulun mukaan. Kilpailuavustajat huolehtivat jäähdytetyn ruoan pakkaamisesta. Keittiön on oltava siisti, kun työskentely lopetetaan.

Kilpailuparin numero

Koko työaika

Annokset  valmiina

Keittiön puhdistaminen

1. pari

7.00 - 10.30

9.50

10.05 - 10.30

2. pari

7.00 - 10.30

9.50

10.05 - 10.30

3. pari

7.10 - 10.40

10.00

10.15 - 10.40

4. pari

7.10 - 10.40

10.00

10.15 - 10.40

5. pari

7.20 - 10.50

10.10

10.25 - 10.50

6. pari

7.20 - 10.50

10.10

10.25 - 10.50

7. pari

7.30 - 11.00

10.20

10.35 - 11.00

8. pari

7.30 - 11.00

10.20

10.35 - 11.00


Tehtävä 4. klo. 15.00 - 17.00

Asiakaspalvelutehtävä

  • Kahvipöydän kattaminen teeman mukaan neljälle hengelle; kahvin ja tyrnihyytelökakun tarjoilu
  • Asiakaspalvelu osittain vieraalla kielellä

Torstai 16.5.

Tehtävä 5. klo. 8.00 - 10.00

Kirjalliset tehtävät

  • Ravitsemus
  • Tunnistamistehtävä elintarvikkeista
  • Hygienia
  • Kestävä kehitys

Arvioinnin rakenne

Arviointikokonaisuudet ja pääasialliset arviointikriteerit

Osio A - Reseptiikka ja suunnittelu - painotus 10 %

  • reseptien muuntaminen (lounas)
  • työsuunnitelma ja ajoitus (vitriinituotteet)
  • työsuunnitelma ja ajoitus (lounas)
  • tuotteiden sisältötuntemus

Osio B - Vitriinituotteiden valmistus ja annoskorttityöskentely - painotus 20 %

  • ammattitekniikka
  • työmenetelmät
  • asiakkaan turvallisuus
  • tuotteen laadun arvioiminen
  • hygienia ja omavalvonta
  • ydinosaaminen

Osio C - Henkilöstöravintolan lounaan valmistaminen - painotus 40 %

  • ammattitekniikka
  • työmenetelmät
  • hygienia ja omavalvonta
  • aikataulu
  • asiakkaan turvallisuus
  • ruokien maku
  • ruokien esillelaitto
  • ydinosaaminen

Osio D - Kahvipöydän kattaminen ja asiakaspalvelu - painotus 10 %

  • kahvipöydän kattaminen
  • ammattitekniikka, hygienia ja omavalvonta
  • asiakaspalvelu
  • tuotteiden esillelaitto
  • tuotteiden maku
  • ydinosaaminen

Osio E - Työn pohjana oleva tieto - painotus 20 %

  • ravitsemus
  • elintarviketuntemus
  • kestävä kehitys
  • hygienia

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijaparille. Arvioinnissa käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.

Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden voidaan kilpailusuoritus keskeyttää. Kilpailusuoritukset arvioidaan tehtäväkohtaisesti. Tulokset julkistetaan päivittäin.

Tarkemmin liitteissä: Lajin tuomarityöskentelyn perusteet.

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Katso liitteet: Kilpailuavustajan tehtävät, lajin tuomarityöskentelyn perusteet, omavalvontalomakkeet, koneet, laitteet ja työvälineet sekä ruokaohjeet.

Ladattavat liitteet

Kilpailussa käytettävät koneet ja laitteet

Tästä voit ladata tarkan tarvikelistauksen (PDF).

Electroluxin keittiö:

  • sähköliesi
  • yhdistelmäuuni
  • tehojäähdytys/pakastuskaapit
  • jääkaappi
  • pakastekaappi
  • vaaka
  • yleiskone
  • astianpesukone 
  • sauvasekoitin

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle

  • Kilpailijat tuovat itse kokki-, sahaterä- juures- ja kuorimaveitset, teroituspuikot sekä lämpömittarit.

  • Kilpailijoilla tulee olla oma työasu, esiliina, työjalkineet, päähineet, muistiinpanovälineet ja taskulaskin.

  • Työasu saa olla nimikoitu tai sisältää lähettävän yksikön logon, sekä sponsorin logon vasempaan hihaan koko 15x15 cm.

  • Kännykkää ei ole lupa käyttää työskentelyn eikä kirjallisten tehtävien aikana.

  • Kilpailijoiden huoltajan vastuulla on huolehtia, että kilpailijoilla ei ole kännyköitä kilpailupaikalla.

Kilpailumateriaali

Finaalissa kilpailun järjestäjä vastaa kilpailumateriaalista.

Kilpailujen aikataulu

Maanantai 13.5.2013 - 1. Kilpailupäivä / Kilpailujen ilmoittautumis- ja avajaispäivä

9.00

Kilpailijoiden akkreditointi alkaa Areenalla. 

10.00 - 12.00

Lounasaika. Käytössä yliopiston 4 ravintolaa.

12.00

Areenan pääsuora. Joukkueiden ohjeistus avajaismarssia varten.

12.30

Areenan pääsuora. Joukkueet marssivat aakkosjärjestyksessä, oppaiden johtamina jäähallille avajaisia varten.

13.00 - 14.30

Kaikille avoimet Taitaja2013 avajaiset Jäähallilla.

15.00

Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta-aika lajialueella.
Akkreditointi jatkuu avajaisten jälkeen klo 17 saakka.

15.30 - 17.30

Lajivastaavan antama turvallisuusohjeistus lajialueen sisällä toimiville; kilpailijoille, tuomareille, avustaville opiskelijoille.

Electroluxin koneiden käyttökoulutus.

16.00

Jury, joukkueenjohtajat ja kilpailuhuoltajat yhteispalaveri yliopiston Carelia-salissa.

16.00

Tuomarikoulutus.

Tiistai 14.5.2013 - 2. Kilpailupäivä klo. 10.00 - 12.00, klo. 13.00 - 17.00

10.00 - 12.00

Suunnittelutehtävä.

12.00 - 13.00

Lounastauko.

13.00 - 17.00

Kilpailutehtävä, keittiötyö.

17.00 - 18.00

Palautekeskustelut ja tsemppipalkinnon jakaminen.

Keskiviikko 15.5.2013 - 3. kilpailupäivä klo. 7.00 - 12.00, klo. 15.00 - 18.00

7.00 - 12.00

Kilpailutehtävä, keittiötyö.

12.00 - 15.00

Lounastauko ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.

15.00 - 17.00

Asiakaspalvelutehtävä.

 

17.00 - 18.00

Palautekeskustelut ja tsemppipalkinnon jakaminen.

Torstai 16.5.2013 - 4. kilpailupäivä 8.00 - 13.00

8.00 - 10.00

Teoriatehtävä.

11.00 - 12.00

Palautekeskustelut ja tsemppipalkinnon jakaminen.

12.00 - 13.00

Lounasaika.

13.00

Kilpailut päättyvät kaikissa lajeissa.

13.00 - 15.00

Arviointiaika.

15.00

Palkintojenjako lajialueella.

16.00

Mitalistit järjestyvät ohjatusti Areenan pääsuoralle Jäähallin puoleiseen päähän.

16.30

Mitalistit marssivat oppaiden ohjaamina Jäähallille merkatuille paikoille. Muut joukkueen jäsenet, kilpailijat ja huoltajat voivat valita paikkansa vapaasti Jäähallin vapaasta katsomon osasta.

17.00

Päättäjäiset jäähallilla alkavat.

Tuomarit

Kari Jaakkola, Raision ammattiopisto (Päätuomari)
Heli Räty
Marko Ratilainen, Fazer Food Service
Marita Kähkönen, Kotikartanoyhdistys ry (EI Oy)
Soile Venäläinen, Koulutuskeskus Salpaus
Maarit Määttä, Liperin kunta
Ari Pekka, Jeskanen Pasariravintolat
Tuula Ikonen, P-K:n ammattikorkeakoulu
Satu Kettunen, P-K:n Osuuskauppa
Henna Piipponen, P-K:n sairaanhoitopiiri
Mikko Korhonen, Vetrea Terveys Oy

Lajiohjausryhmä

Kari Jaakkola, Raision ammattiopisto
Mikko Korhonen, Vetrea Terveys Oy
Ari-Pekka Jeskanen, Pasariravintolat
Maarit Määttä, Liperin kunta
Merja Lahdenkauppi, Opetushallitus
Sirpa Vihavainen, Jyväskylän ammattiopisto
Soile Venäläinen, Koulutuskeskus Salpaus
Vesa Työppönen, Koulutuskeskus Salpaus
Eeva Hartikainen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
Kirsi Parviainen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Kitee

             Yhteistyössä:

 

 
 

 


 


 

 

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 





 


 

 

POHJOIS-KARJALAN
SAIRAANHOITO- JA
SOSIAALIPALVELUJEN
KUNTAYHTYMÄ

 

 


 


 

 


 

 


 


 

 


 

 

 

Pääyhteistyökumppanit:





 

 

 

    

 


Yhteistyössä mukana:

 

 

 

 

           

 

            

 

pkky skills