Get Adobe Flash player

504 Tarjoilija

Tutkintonimike: tarjoilija

 
Kuva: Pasi Hakala / Taitaja2012

 

 

Lajivastaava

Veijo Mäenpää
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
veijo.maenpaa(at)pkky.fi
p. 050 460 4043

Varavastaava

Päivi Kapanen
Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto
paivi.kapanen(at)samiedu.fi
p. 044 550 6364

Varavastaava

Kari Tuomainen
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
kari.tuomainen(at)pkky.fi
p. 050 311 5739

Finalistit

Christina Holmström
Yrkesinstitutet
Prakticum
 

Helmi Heinänen
Tampereen seudun ammattiopisto
 

Joona Finni
Jyväskylän ammattiopisto
 

Laura Järvinen
Jyväskylän ammattiopisto
 

Lauri Blomqvist
Ravintolakoulu
Perho

Matias Pietarinen
Stadin
ammattiopisto

Mirka Sarajärvi
Oulun seudun ammattiopisto

Tuuli Hakola
Hyria koulutus Oy

Vieraskilpailija

 

 

 

Kia-Lisa Vartiainen
Savon ammatti- ja aikuisopisto/WSC2013


 

   

Yleiskuvaus kilpailulajista

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailun luonne

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset / Tutkintoperusta

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, asiakaspalvelun koulutusohjelman kiitettävän (3) tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Tarjoilijan osaamisalueet, hotelli-, ravintola-ja cateringalan perustutkinto, asiakaspalvelun koulutusohjelma

  • Asiakaspalvelu ja myynti
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu
  • A´la carte tarjoilu
  • Juomien myynti- ja tarjoilu
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu
  • Kokouspalvelut

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset

  • hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
  • aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö
  • palveluetiketin mukaisesti toimiminen
  • ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, liinoittaminen ja lautasliinataitosten hallitseminen)
  • perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen)
  • eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
  • myynnin rekisteröinti
  • juomalajitietous ja juomien tarjoilu
  • ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
  • yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
  • kokoustarjoilun hoitaminen
  • menukortin suunnittelu ja valmistaminen
  • ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
  • oman työn suunnittelu ja organisointi
  • palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
  • sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky asiakkaiden kanssa
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisukyky
  • toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
  • henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia

Finaalin kilpailutehtävät

Maanantai 13.5. klo 15.00 lajialueella Pauligin kahvikoulutus.

Kilpailijat työskentelevät kahdessa ryhmässä, jotka arvotaan maanantaina 13.5.

  • Ryhmä A tekee kilpailutehtävän 2 tiistaina 14.5.
    ja kilpailutehtävän 4 keskiviikkona 15.5.

  • Ryhmä B tekee kilpailutehtävän 4 tiistaina 14.5.
    ja kilpailutehtävän 2 keskiviikkona 15.5.

À la Carte (PDF)

Juhlaillallinen (PDF)

Viinilista (PDF)

14.5.2013 ja 15.5.2013

Tehtävä 1

Viinietiketin tulkinta: Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Itävalta, Portugali

Tehtävä 2

Kilpailija työskentelee À la Carte -ravintolassa omalla tarjoiluasemalla. À la Carte -ravintolassa osa asiakkaista on kansainvälisiä vieraita. Kilpailijan tulee suositella, myydä ja tarjoilla asiakkaille À la Carte -listan ruokia sekä viinilistan juomia pöytiintarjoiltuna. Myynnin apuna kilpailija käyttää À la Carte- ja juomalistaa (liitteenä). Asiakaspalvelussa huomioidaan erikoisruokavaliot ja lisämyynti. Tarjoilu sisältää kahvin ( erikoiskahvit) ja/ tai teen tarjoilun.

Tehtävä 3

Mietojen alkoholijuomien tunnistaminen. Tehtävänä on tunnistaa seuraavista alkoholijuomista kuusi. Portviini (makea), madeira (makea), sherry (makea), vermutti (bianco), tokaiji, lakkalikööri, mantelilikööri, minttulikööri, malibu,

Tehtävä 4

Kilpailija työskentelee korkeatasoisessa ravintolassa ja tarjoilee juhlaillallisen, joka sisältää neljän ruokalajin menun neljälle asiakkaalle ruokajuomineen tilausmääräyksen mukaisesti. Menukokonaisuus tarjoillaan eri tarjoilumenetelmiä käyttäen (saliruoan valmistus).

Tehtävä 5

Kilpailija taittaa neljä erilaista lautasliinataitosta illalliselle. Lautasliinat ovat kuitukankaisia (48x48) ja jokaista mallia tehdään yksi kappale. Mallit annetaan etukäteen (6 kpl) joista arvotaan jokaiselle kilpailijalle tehtäväksi neljä.

Tehtävä 6

Viinin tarjoilutehtävä

Tehtävä 7

Yllätystehtävä

16.5.2013

Tehtävä 8

Kilpailija työskentelee baarissa valmistaen ja tarjoillen asiakkaille juomasekoituksia.

Kilpailijan tulee hallita seuraavat F.B.S.K.:n hyväksymät drinkkiohjeet www.fbsk.fi

  • Before dinner drinks: Old Fashioned, Caipiroska, Dry Manhattan, Cosmopolitan,
    Medium Martini
  • All day drinks: Daiquiri, Margarita, Tom Collins, Ivan Collins, Mojito, Gege, Bellini
  • After dinner drinks: Lumikenttien Kutsu, Grasshopper
  • Special drinks: Cognac Flip

Asiakkaat tilaavat juomat ja kilpailija tekee neljä drinkkiä joista yksi alkoholiton vaihtoehto. Yksi asiakkaista kansainvälinen ja yksi selkeästi nuorennäköinen. Asiakas maksaa juomansa.

Arvioinnin rakenne

Arviointi koostuu subjektiivisista ja objektiivisista arvioinnin kohteista. Tarjoilijalajissa on mahdollisuus saada kokonaisuutena 70 pistettä subjektiivisesta arvioinnista ja 30 pistettä objektiivisesta arvioinnista. Arvioinnissa huomioidaan työprosessin hallinta, työmenetelmien,
-välineiden ja materiaalin hallinta, työn perustana olevan tiedon hallinta sekä elinikäisen oppimisen avaintaidot.

Objektiiviset arvioinnin kohteet on valittu yleisten tarjoilusääntöjen ja toimintamallien mukaisia selkeitä perustehtäviä, jotka voidaan yksiselitteisesti arvioida. Tällaisia arvioinnin kohteita ovat mm.:

  • alkoholijuomien tunnistus
  • etikettitietous
  • juomasekoitusten valmistamisessa oikeat työvälineet ja raaka-aineet
  • viinin tarjoilu
  • hygieniamääräysten ja anniskelulainsäädännön noudattaminen
  • tarjoilun kulkuun liittyvät tarjoilujärjestysohjeet
  • erikoiskahvien valmistaminen ohjeen mukaan

À la carte tarjoilun arviontikohteet:
40 pistettä yhteensä (sisältää yllätystehtävän 2 pistettä)

  • asiakaspalvelu
  • myyntitaidot
  • tarjoilutaidot
  • tarjoiluprosessi

Juhla-illallisen tarjoilun arviointikohteet:
40 pistettä (sisältää lautasliinataitostehtävän ja viinitarjoilutehtävän)

  • kattaus, valmiin pöydän arviointi
  • Kuohuviinin tarjoilu, viinien ja kahvin tarjoilu
  • alku-, pää- ja jälkiruokien tarjoilu (ruokien esittely, tarjoilu, työn organisointi ja sujuvuus)
  • asiakaspalvelu

Baarityöskentelyn arviointikohteet:
20 pistettä (sisältää alkoholijuomien tunnistamisen ja viinietiketin tulkintatehtävän)

  • Baarityöskentelyssä objektiivisen arvioinnin kohteita ovat oikeat työvälineet, työmenetelmät ja reseptiikan noudattaminen. Subjektiivinen arviointi kohdistuu työn sujuvuuteen ja yleisvaikutelmaan, asiakaspalveluun, hygieenisyyteen ja juomien yhdennäköisyyteen.

Tehtävä, käytettävissä oleva aika ja pisteet

Tehtävät

Aika

Pisteet max.

Mihin tutkinnon osaan liittyy?

Tehtävä 1
Viinietiketin tulkinta

20 min

2 p*

Juomien myynti ja tarjoilu

Tehtävä 2
Á la carte –tarjoilu

120 min

38 p

Á la carte tarjoilu

Tehtävä 3
Alkoholijuomien
aistinvarainen arviointi

10 min

2 p*

Juomien myynti ja tarjoilu

Tehtävä 4
Juhlaillallisen tarjoilu

190 min

36 p

Tilaus- ja juhlatarjoilu

Tehtävä 5
Lautasliinataitokset

10 min

2 p

Tilaus- ja juhlatarjoilu

Tehtävä 6
Viinintarjoilu 

10 min

2 p

Tilaus- ja juhlatarjoilu

Tehtävä 7
Yllätystehtävä

 20 min

2 p

Á la carte tarjoilu

Tehtävä 8
Juomasekoitukset

20 min

16 p*

Juomien myynti ja tarjoilu

 

max. 100 p

 

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle

  • musta hame tai housut, valkoinen paita, musta tarjoiluliivi, mustat kengät
  • solmiot, solmukkeet, huivit, rusetti vapaavalintainen
  • tarjoilijan henkilökohtaiset työvälineet

Lajijärjestäjä huolehtii kaikki muut työskentelyssä tarvittavat työvälineet ja laitteet lajialueelle.

Kilpailujen aikataulu

Maanantai 13.5.2013 - Kilpailujen ilmoittautumis- ja avajaispäivä

9.00

Kilpailijoiden akkreditointi alkaa Areenalla. Kilpailijat tuovat työvarusteet ja tarvikkeet kilpailualueelle.

10.00 - 12.00

Lounasaika 10.00 - 12.00. Käytössä yliopiston 4 ravintolaa.

12.00

Areenan pääsuora. Joukkueiden ohjeistus avajaismarssia varten.

12.30

Areenan pääsuora. Joukkueet marssivat aakkosjärjestyksessä, oppaiden johtamina jäähallille avajaisia varten.

13.00 - 14.30

Kaikille avoimet Taitaja2013 avajaiset Jäähallilla.

15.00

Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta-aika lajialueella. Akkreditointi jatkuu avajaisten jälkeen klo 17 saakka.  

16.00

Juryn, joukkueenjohtajien ja kilpailuhuoltajien yhteispalaveri yliopiston Carelia-salissa.

Tiistai 14.5.2013 - 1. kilpailupäivä 9.00 - 17.00

9.00 - 10.00

Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Lajivastaavan antama turvallisuusohjeistus lajialueen sisällä toimiville; kilpailijoille, tuomareille, avustaville opiskelijoille.

10.00

Taitaja2013 kilpailut alkavat

  • Ryhmä A Tehtävä 2 A`la carte

  • Ryhmä B Tehtävät 4 Juhlaillallinen

11.00 - 12.00

A-ryhmän lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin
asiakkaiden saapumisen mukaan.

12.00 - 17.00

Iltapäivän kilpailuohjelma

  • Tehtävät jatkuvat, ryhmät A ja B

    • Tehtävä 1 Viinietiketin tulkinta

    • Tehtävä 3 Mietojen alkoholijuomien tunnistaminen

    • Tehtävä 6 Viinin tarjoilutehtävä

Keskiviikko 15.5.2013 - 2. kilpailupäivä 9.00 - 18.00

9.00 - 11.00

2. kilpailupäivän kilpailuohjelma

  • Ryhmä B Tehtävä A`la carte

  • Ryhmä A Tehtävä 4 Juhlaillallinen

11.00 - 12.00

A-ryhmän lounastauko ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin
asiakkaiden saapumisen mukaan.

12.00 - 18.00

2. kilpailupäivän iltapäivän kilpailuohjelma

  • Tehtävä 7 Yllätystehtävä

  • Tehtävä 5 Lautasliinojen taittaminen

  • Huom. Lajialue cateringkokki 503-lajin käytössä kello 15.00 - 18.00

Torstai 16.5.2013 -  3. kilpailupäivä 9.00 - 13.00

9.00 - 11.00

3. kilpailupäivä alkaa

  • Tehtävä 8 Baarityöskentely

11.00 - 11.30

Lounasaika. Huom, vain 30 min asiakkaiden aikataulun mukaan.

11.30 - 13.00

Iltapäivän kilpailutehtävän kuvaus

  • Baarityöskentely jatkuu

13.00

Kilpailut päättyvät kaikissa lajeissa.

13.00 - 15.00

Arviointiaika.

15.00

Palkintojenjako lajialueella.

16.00

Mitalistit järjestyvät ohjatusti Areenan pääsuoralle Jäähallin puoleiseen päähän.

16.30

Mitalistit marssivat oppaiden ohjaamina Jäähallille merkatuille paikoille. Muut joukkueen jäsenet, kilpailijat ja huoltajat voivat valita paikkansa vapaasti Jäähallin vapaasta katsomon osasta.

17.00

Päättäjäiset jäähallilla alkavat.

Tuomarit

Petra Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto (Päätuomari)
Mikael Karttunen, Altia Oy
Hannele Pirhonen, Fazer Food Service
Mika Kuusisto, Heville Oy
Piretta Saarikorpi, Hotelli Atrium
Pekka Lumatjärvi, Joensuun Teatteriravintola
Ritva Launonen, Lomakeskus Huhmari
Emmi Kinnunen, Oy Gustav Paulig Ab
Heli Turpeinen, PKO / Fransmanni
Miia Sironen, Ravintola Pöllövaari Oy
Tuomas Wasenius, RokkiKokki Oy
Suvi Ficzu, Stellaria Oy
Jussi Viljala, Viihdemaailma Ilona Joensuu
Markku Häiväläinen, Collegium Culinarium, CC-Kilta ry
Maria Suihkonen

Lajiohjausryhmä

Petra Savolainen, Savon ammatti- ja aikuiopisto
Ritva Launonen. Lomakeskus Huhmari
Heli Turpeinen, Fransmanni
Jussi Viljala, Viihdemaailma Ilona Joensuu
Mika Kuusisto, Heville Oy
Tuomas Wasenius, RokkiKokki Oy
Tuija Auramo, Jyväskylän ammattiopisto
Jari Hakkarainen, Koulutuskeskus Salpaus
Niina Honkanen, Koulutuskeskus Salpaus
Päivi Kapanen, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto
Kari Tuomainen, Pohjois-Karjalan ammatti- ja aikuisopisto
Veijo Mäenpää, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut

            Yhteistyössä:

 


 


 


 


 

 

 
 


 

HOTELLI ATRIUM OY


 


 


 

 


 

 

KARJALAN
TEKSTIILIPALVELU

 

 


 

 


 

 


 


 

 


 




 


 

ROKKIKOKKI
TUOMAS WASENIUS



 


 

 


 

 


 

Pääyhteistyökumppanit:





 

 

 

    

 


Yhteistyössä mukana:

 

 

 

 

           

 

            

 

pkky skills